Ossobuco - Włochy inne niż zwykle

Ossobuco -  Włochy inne niż zwykle
Podpis blogerki kulinarnej Olgi Smile przepis
według
O autorze - zdjęcie blogerki kulinarnej Olgi Smile

Ossobuco - Włochy inne niż zwykle

Italia to nie tylko pesto, makarony i pizza. Prawdziwym przysmakiem wywodzącym się z Lombardii jest Ossobuco, czyli duszona gicz cielęca. Brzmi egzotycznie? Nic bardziej mylnego. Daj się przenieść do słonecznych Włoch dzięki niezwykłemu smakowi. 

Przepis

OSSOBUCO

  1. Obieram marchewki, pietruszkę i cebulę. Kroję w kostkę. Kroję również w podobnej wielkości kostkę selera naciowego.
  2. Każdy plaster giczy osuszam ręcznikiem kuchennym, solę, obsypuje pieprzem. Można związać je sznurkiem, aby utrzymały zgrabny kształt. Rozgrzewam patelnie TEFAL Ingenio z 1 łyżka oleju i smażę mięso z obu stron. Zależy mi, aby mięso ścięło swoją wierzchnią warstwę i zamknęło soki w środku. Zdejmuję na talerz.
  3. Na patelnię wkładam warzywa, dodaję resztę oleju smażę przez kilka minut.
  4. Do woka Tefal Ingenio wkładam warzywa, mięso, dodaję wino, sos pomidorowy, listki laurowe, ziele angielskie, skórę cienko odciętą z ½ cytryny i lekko solę.  Przykrywam pokrywką i duszę na małym ogniu 90 minut od zagotowania. 
  5. Przygotowuję sos, do kielicha blendera wkładam natkę pietruszki, dodaję sok z cytryn oraz olej. Miksuję na jednolitą masę z czosnkiem, doprawiając solą i pieprzem. 
  6. Nakłuwam mięso, jeśli jest delikatne, to znak, że ossobuco można nakładać na talerze. Ja podaję je z tłuczonymi ziemniakami. 
Ossobuco -  Włochy inne niż zwykle
Czy ten przepis był pomocny?

Ta strona używa cookies

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych na zasadach określonych w Polityce Prywatności. Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie cookies we wskazanych w niej celach, w tym do profilowania, prosimy o wyłącznie cookies w przeglądarce lub opuszczenie serwisu.