Kurczak Saltimbocca

Kurczak Saltimbocca
Podpis blogerki kulinarnej Olgi Smile przepis
według
O autorze - zdjęcie blogerki kulinarnej Olgi Smile

Kurczak Saltimbocca

Wyobraź sobie aromatyczne połączenie długo dojrzewającej szynki parmeńskiej, świeżego rozmarynu i wyrazistego sera. Taki właśnie jest kurczak Saltimbocca – włoski specjał, którego nazwa oznacza tyle co „skacz do ust”. Spróbujesz raz i zrozumiesz, dlaczego. 

Przepis

KURCZAK SALTIMBOCCA 

  1. Piersi z kurczaka myję, osuszam papierowym ręcznikiem. Układam na desce i dociskam dłonią, przecinam wzdłuż na dwa lub trzy plastry (zależnie od grubości). Powstaną kotleciki cienkie, ale duże, nie przejmujemy się, takie właśnie powinny być, bo skurczą się podczas smażenia.
  2. Na talerzu układam sobie płaty piersi, posypuję je solą, pieprzem i oderwanymi listkami rozmarynu. Na każdym kotlecie z kurczaka układam plasterek sera i przykrywam plastrem delikatnie oddzielonej szynki parmeńskiej, serrano lub boczkiem. Dociskam szynkę do piersi z kurczaka tak, aby mocno przylegała, przekłuwam patyczkiem rozmarynu.
  3. Na patelni TEFAL Ingenio rozpuszczam masło, kotlety z kurczaka delikatnie obtaczam w mące i smażę szynką do góry. Po kilku minutach kotlety z piersi odwracam i smażę dalej do momentu aż mięso będzie ścięte i gotowe do jedzenia.
  4. Kotlety z kurczaka podaję z tłuczonymi ziemniakami lub pieczywem.
Kurczak Saltimbocca
Czy ten przepis był pomocny?

Ta strona używa cookies

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych na zasadach określonych w Polityce Prywatności. Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie cookies we wskazanych w niej celach, w tym do profilowania, prosimy o wyłącznie cookies w przeglądarce lub opuszczenie serwisu.