Boczek pieczony

Boczek pieczony
Podpis blogerki kulinarnej Olgi Smile przepis
według
O autorze - zdjęcie blogerki kulinarnej Olgi Smile

Boczek pieczony

„Boczek, jak boczek, nic specjalnego” – pomyślisz, ale mam dla Ciebie przepis na niezwykle aromatyczną wieprzowinę, którą możesz podawać zarówno na ciepło, jak i jako wędlinę. 

Przepis

BOCZEK PIECZONY

  1. Boczek myję, osuszam.
  2. Czosnek obieram i przepuszczam przez prasę.
  3. Boczek solę z obu stron, układam na desce. Smaruję miodem, posypuje majerankiem i ostrą papryką i nacieram czosnkiem. Zwijam ciasno i obwiązuję sznurkiem lub wkładam tak jak na zdjęciach widać w siatkę wędliniarską.
  4. Boczek obsypuje pozostałym majerankiem. 
  5. Układam w 20 cm garnku TEFAL Ingenio, obkładam obrana i pokrojoną w piórka cebulą oraz podlewam piwem. 
  6. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5 godziny. Od czasu do czasu polewam lub obracam na druga stronę, żeby się boczek równo przyrumienił.
  7. Boczek pieczony podaję na ciepło jako element obiadu lub na zimo jako wędlinę do kanapek. 
Boczek pieczony
Czy ten przepis był pomocny?

Ta strona używa cookies

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych na zasadach określonych w Polityce Prywatności. Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie cookies we wskazanych w niej celach, w tym do profilowania, prosimy o wyłącznie cookies w przeglądarce lub opuszczenie serwisu.