Frittata z chorizo

Frittata z chorizo
Podpis blogerki kulinarnej Olgi Smile przepis
według
O autorze - zdjęcie blogerki kulinarnej Olgi Smile

Frittata z chorizo

Włoska frittata to niezwykle proste, smaczne i atrakcyjne danie kuchni śródziemnomorskiej. Pasuje jak ulał także do naszego polskiego klimatu. Lista składników nie jest stała, frittatę można modyfikować i dostosowywać smakiem do własnych preferencji. Moja frittata powstała z chorizo, pomidorkami koktajlowymi, pieczarkami i chili!

Przepis

FRITTATA Z CHORIZO

  1. Cebule obieram, kroję w plastry i podsmażam na oleju lub maśle na patelni Tefal Ingenio o średnicy 28 cm.
  2. Chorizo kroje w plasterki.
  3. Pieczarki kroję w plastry lub na połówki.
  4. Gdy cebula jest złota, dodaję na patelnię pieczarki, chorizo, szpinak i duszę z 10 minut.
  5. W tym czasie rozbijam jajka do miski, doprawiam solą, pieprzem i mieszam.
  6. Zestawiam z gazu patelnię, dodaję ciecierzycę odlaną z zalewy. Wlewam jajka, mieszam dokładnie. Na wierzchu układam przekrojone na pół pomidorówki, dodaję posiekaną chili.
  7. Patelnię wstawiam do piekarnika rozgrzanego d 170 stopni. Piekę przez 15-20 minut do czasu aż jajka na wierzchu się zetną.
Frittata z chorizo
Czy ten przepis był pomocny?

Ta strona używa cookies

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych na zasadach określonych w Polityce Prywatności. Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie cookies we wskazanych w niej celach, w tym do profilowania, prosimy o wyłącznie cookies w przeglądarce lub opuszczenie serwisu.