Elastyczne ciasto z serem

Elastyczne ciasto z serem
Podpis blogerki kulinarnej Olgi Smile przepis
według
O autorze - zdjęcie blogerki kulinarnej Olgi Smile

Elastyczne ciasto z serem

Elastyczne cisto z serem może być dobrą alternatywą dla tych, którzy chcą spróbować czegoś innego niż tradycyjne ciasta. Gwarantuję jednak, że gdy spróbujecie raz – już na zawsze zagości w Waszym domowym menu. 

Przepis

  1. W małym garnku Tefal Ingenio rozpuszczam masło, ser śmietankowy i dolewam mleko. Mieszam rózgą do rozpuszczenia i połączenia się składników. Studzę. 
  2. Rozbijam jajka i oddzielam białka od żółtek. W przepisie wykorzystuję 13 białek i 8 żółtek. Pozostałych 5 żółtek możecie wykorzystać do innego przepisu lub ukręcić kogel mogel.
  3. W dużej misce mieszam żółtka do czasu, aż będą gładkie, a następnie powoli dolewam ciągle mieszając przestudzoną do temperatury pokojowej mieszankę masła, sera śmietankowego i mleka. Muszą się równomiernie połączyć.
  4. Do mieszanki dodaję przesianą mąkę pszenną, skrobię i mieszam bardzo dokładnie ponownie, upewniając się, że nie ma grudek.
  5.  W innej dużej misce ubijałam 13 białek jajka za pomocą miksera aż do czasu aż będą sztywne. Łyżka po łyżce dosypuję cukier, kontynuując ubijanie, aż utworzy się gładka i sztywna piana.  
  6. Pianę dodaję delikatnie do ciasta i mieszam łyżką do połączenia. Robię to delikatnie aby piana nie opadła.
  7. Szykuję do pieczenia garnek Tefal Ingenio o 20 cm średnicy. Wykrawam z papieru kółko na spód garnka. Następnie wykładam papierem do pieczenia boki na 4 cm powyżej powierzchni. Garnek Tefal Ingenio jest idealny, ponieważ ma wysokie boki i pozwoli ciastu na rośnięcie, a do tego ma szczelne dno, więc ciasto nie wycieknie podczas pieczenia w kąpieli wodnej!  
  8. Ciasto przekładam do garnka i wyrównuję. 
  9. Garnek Tefal Ingenio o średnicy 20 cm wstawiam w większy garnek wyłożony 2 papierowymi ręcznikami na dole. Ręczniki papierowe zapewniają równomierne rozprowadzenie ciepła wzdłuż dna naczynia. Napełniam większy garnek zagotowaną wodą tak na wysokość 2-4 cm. 
  10. Ciasto delikatnie wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 25 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 140 stopni Celsjusza i piekę przez kolejne 55 minut, aż ciasto ładnie wzrośnie.
  11. Elastyczne ciasto z serem wyjmuję z piekarnika i bardzo ostrożnie odwracam ciasto na rękę aby odkleić papier od spodu i z boków. Przekładam na ciepły talerz. 
  12. Posmaruję ciasto ciastem pudrem cukrowym, stawiam na stole owoce i podaję ciasto na ciepło! Smacznego! 
Elastyczne ciasto z serem
Czy ten przepis był pomocny?

Ta strona używa cookies

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych na zasadach określonych w Polityce Prywatności. Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie cookies we wskazanych w niej celach, w tym do profilowania, prosimy o wyłącznie cookies w przeglądarce lub opuszczenie serwisu.