Puszyste ciasto cytrynowe

Puszyste ciasto cytrynowe
Podpis blogerki kulinarnej Olgi Smile przepis
według
O autorze - zdjęcie blogerki kulinarnej Olgi Smile

Puszyste ciasto cytrynowe

Jeśli szukasz przepisu na puszyste i delikatne ciasto, to strzał w dziesiątkę. Jego przygotowanie zajmie Ci chwilę, nie wymaga też umiejętności na miarę profesjonalisty. Jestem pewna, że to niezwykle aromatyczne ciasto na stałe zagości w Twojej kuchni. 

Przepis

  1. Cytrynę dokładnie myję, wycieram, ocieram z niej skórkę, a potem wyciskam z niej sok.
  2. Miękkie masło ucieram dokładnie mikserem z cukrem pudrem, do czasu, aż stanie się puszyste i lekkie. Zajmuje to kilka minut.
  3. Ciągle miksując do masy dodaję po 1 jajku. Średnio miksuję około 1,5 minuty na każde jajko.
  4. Pod koniec dodaję mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, sok oraz jogurt, jeśli masa jest dość gęsta.
  5. Mieszam dokładnie mikserem.
  6. Garnek Tefal Ingenio o średnicy 20 cm smaruję masłem, wysypuję bułką tartą. Przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piekę do suchego patyczka, średnio wychodzi to około 60 minut.
  7. Przed podaniem studzę i posypuję cukrem pudrem.
  8. Podaję z bitą śmietaną i owocami!
Puszyste ciasto cytrynowe
Czy ten przepis był pomocny?

Ta strona używa cookies

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych na zasadach określonych w Polityce Prywatności. Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie cookies we wskazanych w niej celach, w tym do profilowania, prosimy o wyłącznie cookies w przeglądarce lub opuszczenie serwisu.