Aromatyczna szakszuka

Aromatyczna szakszuka
Podpis blogerki kulinarnej Olgi Smile przepis
według
O autorze - zdjęcie blogerki kulinarnej Olgi Smile

Aromatyczna szakszuka

Szakszuka, w dosłownym tłumaczeniu oznacza „wielki bałagan” i choć z pozoru to danie może się takim wydawać, to jednak dobry przepis gwarantuje świetny smak. Potrawa pochodzi z kuchni tunezyjskiej. Doskonale sprawdzi się jako pożywne śniadanie, szybki lunch lub kolacja na ciepło. Najważniejszym elementem są jajka oraz pomidor, choć lista składników może się zmieniać. Można ją przygotować w wersji wegetariańskiej lub mięsnej np. z chorizo. 

Przepis

SZAKSZUKA

  1. Rozgrzewam olej na patelni Tefal Ingenio. Wkładam obraną i posiekana w kostkę cebule i smażę do czasu, aż będzie miękka i złocista.
  2. Paprykę myję i kroję w kostkę lub paseczki i też dodaję do cebuli. Smażę przez kilka minut często mieszając.
  3. Teraz czas na obrane ze skórki i odciśnięte w dłoniach pomidory (odciskam nadmiar soku). Wkładam je na patelnię z warzywami. Duszę razem przez 8 minut średnio. Ważne jest, aby sos był dość gęsty.  Pod koniec dodaję koncentrat pomidorowy i doprawiam do smaku.
  4. Robię na patelni tyle dołków, ile mam jajek i wbijam je tak, jak wbija się jajka na sadzone. Lekko rozmącam białka z pomidorami i trzymam na małym gazie przez średnio 10 minut, sos musi przez cały czas bulgotać. Gdy chcę, aby żółtko było bardziej ścięte wtedy przykrywam szakszukę pokrywką.
  5. Przed podaniem odstawiam szakszukę na 5 minut, posypuję natką pietruszki i podaję.
Aromatyczna szakszuka
Czy ten przepis był pomocny?

Ta strona używa cookies

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych na zasadach określonych w Polityce Prywatności. Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie cookies we wskazanych w niej celach, w tym do profilowania, prosimy o wyłącznie cookies w przeglądarce lub opuszczenie serwisu.