Kremowe święta, czyli tradycja w innym wydaniu

Kremowe święta, czyli tradycja w innym wydaniu
Podpis blogerki kulinarnej Olgi Smile przepis
według
O autorze - zdjęcie blogerki kulinarnej Olgi Smile

Kremowe święta, czyli tradycja w innym wydaniu

Nie ma Świąt Wielkanocnych bez tradycyjnej białej kiełbasy, a sposobów jej przyrządzania jest w Polsce przynajmniej kilkadziesiąt. Bez względu na to, z jakiego regionu pochodzisz – opcja z sosem śmietanowym doskonale sprawdzi się podczas świątecznych uroczystości.

Przepis

BIAŁA KIEŁBASA W SOSIE ŚMIETANOWYM

  1. Cebule obieram i kroję w piórka.
  2. Na patelni Tefal Ingenio o średnicy 26 cm rozgrzewam 2 łyżki oleju i podsmażam na złoto cebulę. 
  3. Gdy jest ładnie przyrumieniona wkładam na patelnie kiełbasę, dodaje grzyby, chrzan, śmietanę i gałązki tymianku.
  4. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piekę przez 45 minut. 
  5. Po wyjęciu z piekarnika biała kiełbasę pieczoną z grzybami stawiam bezpośrednio na stole, tak aby każdy mógł ją sobie nałożyć na talerz. Wygląda i smakuje świetnie, trzeba jej przyznać! 

Puree ziemniaczane:

 

  1. Obieram cienko ziemniaki obieram i w lekko osolonej wodzie gotuję do miękkości.  Odlewam z garnka wodę, ziemniaki trzymam przez chwilę na gazie, aby odparowały.
  2. Gorące ziemniaki ugniatam tłuczkiem lub przepuszczam przez prasę do ziemniaków. Przekładam z powrotem do garnka Tefal Ingenio dodaję miękkie masło, śmietanę i kilka szczyp soli. Mieszam dokładnie i podaję puree ziemniaczane jako dodatek do białej kiełbasy. 
Kremowe święta, czyli tradycja w innym wydaniu
Czy ten przepis był pomocny?

Ta strona używa cookies

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych na zasadach określonych w Polityce Prywatności. Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie cookies we wskazanych w niej celach, w tym do profilowania, prosimy o wyłącznie cookies w przeglądarce lub opuszczenie serwisu.