Polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie pieczarkowym

Zdjęcie przedstawia Pati Sołtysik

Pati Sołtysik

Polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie pieczarkowym

Przepis

Przygotowanie:

  1. Do głębokiej patelni wlej oliwę i włóż pokrojone w plasterki mięso. Podsmażaj przez kilka minut z jednej i drugiej strony, a następnie za pomocą szczypiec przełóż na talerz.
  2. Na patelnię wrzuć masło, posiekaną cebulę, pokrojonego w krążki pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Często mieszając podsmażamy przez ok 7 min.
  3. Następnie do zeszklonych warzyw dodajemy podsmażone mięso. Wlewamy wodę oraz śmietankę i wsypujemy posiekany rozmaryn i pietruszkę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dodajemy miód i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem mieszając co jakiś czas przez 20 min.
  4. W małej misce łączymy jedną łyżkę mąki z dziesięcioma łyżkami sosu wybranego z patelni. Dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki i gładką masę wlewamy na patelnię mieszając i tym samym zagęszczając sos.
  5.  Podajemy z dowolnym dodatkiem – u mnie była to kasza jaglana.
Czy ten przepis był pomocny?