Polędwiczki wieprzowe w aromatycznym sosie pieczarkowym
Przepis
Przygotowanie:
Do głębokiej patelni wlej oliwę i włóż pokrojone w plasterki mięso. Podsmażaj przez kilka minut z jednej i drugiej strony, a następnie za pomocą szczypiec przełóż na talerz.
Na patelnię wrzuć masło, posiekaną cebulę, pokrojonego w krążki pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Często mieszając podsmażamy przez ok 7 min.
Następnie do zeszklonych warzyw dodajemy podsmażone mięso. Wlewamy wodę oraz śmietankę i wsypujemy posiekany rozmaryn i pietruszkę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dodajemy miód i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem mieszając co jakiś czas przez 20 min.
W małej misce łączymy jedną łyżkę mąki z dziesięcioma łyżkami sosu wybranego z patelni. Dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki i gładką masę wlewamy na patelnię mieszając i tym samym zagęszczając sos.
Podajemy z dowolnym dodatkiem – u mnie była to kasza jaglana.