Pierś kaczki z pomarańczami i zieloną sałatą

Kaczka
Zdjęcie przedstawia Olga Smile

Olga Smile

Pierś kaczki z pomarańczami i zieloną sałatą

Właściwie w połowie restauracji w całej Polsce dostaniecie pierś z kaczki podawaną i przygotowywaną na wiele sposobów. Jest to spowodowane łatwością przygotowania, dostępnością produktu i smakiem. Co ważne, kaczkę można jeść smażoną, pieczoną i duszoną, czasami w sałatkach pierś z kaczki jest delikatnie czerwona. Jednak tym razem chciałam zaproponować wam pierś kaczki marynowaną i upieczoną z pomarańczami. Podana z zieloną sałatą i fasolą jest bardzo estetycznym daniem obiadowym, lunchowym lub kolacyjnym. 

Przepis

Marynowanie:

  1. Wyciskam sok z 3 pomarańczy.
  2. Jedną pomarańczę kroję w cienkie plasterki lub ćwiartki. 
  3. Dwie cebule kroję w piórka.
  4. Piersi z kaczki myję, solę, układam w garnku Tefal Ingenio. Dodaję do nich sok wyciśnięty z pomarańczy i jedną pomarańcz pokrojoną oraz cebule. Na garnek kładę przykrywkę do przechowywania i wstawiam do lodówki. Zostawiam kaczkę na noc do marynowania. 

Smażenie:

  1. Wyjmuję piersi z zalewy. Wycieram do sucha, nacinam skórę w kilku miejscach. Rozgrzewam zupełnie bez tłuszczu patelnie Tefal Ingenio, układam piersi skórą do dołu na 5 minut. Przekręcam na drugą stronę i smażę kolejne 5 minut.

Pieczenie:

  1. Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni.
  2. Na patelnię z piersiami kaczki wlewam całą marynatę.
  3. Wstawiam patelnie do piekarnika i piekę piersi średnio przez  90 minut. Zależy mi, aby były miękkie. Pod koniec pieczenia dodaję do nich fasolę, aby się podgrzała. 
  4. Piersi z kaczki kroję w plastry. Układam na talerzach z sałatą, gorącą fasolą i plastrami pomarańczy.
Kaczka
Czy ten przepis był pomocny?