Łosoś ze szpinakiem

Zdjęcie przedstawia LadyoftheHouse

LadyoftheHouse

Łosoś ze szpinakiem

Łosoś to ryba o wyjątkowo smacznym mięsie, jest jedną z najbardziej cenionych ryb w kuchniach świata. Mięso łososia ma ogromne wartości odżywcze. Cenione jest przede wszystkim za zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie kwasu omega-3, jak również witaminy D i B. Na rynku dostępny jest łosoś surowy oraz wędzony. Ale dla mnie…łosoś sprawdza się głównie jako danie obiadowe. Moją dzisiejszą propozycją na danie jednogarnkowe lub w tym przypadku… jednopatelniowe jest łosoś ze szpinakiem.

Przepis

  1. Szpinak płuczemy pod bieżącą wodą.
  2. Jeśli łosoś ma skórkę, to ją odcinamy. Rybę płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy rybę na ok. 2 – 3 cm. kawałki.
  3. Rybę doprawiamy solą, papryką, oregano.
  4. Na dużej patelni (użyłam patelni Tefal ingenio z odpinaną rączką) roztapiamy masło.
  5. Następnie dodajemy starte ząbki czosnku i chwilę podsmażamy
  6. Dodajemy łososia i delikatnie obsmażamy go z każdej strony.
  7. Na patelnię wlewamy śmietankę i gotujemy.
  8. Dodajemy pokrojone w cienkie paski suszone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem.
  9. Dodajemy szpinak i całość dokładnie mieszamy.
  10. Opcjonalnie: możemy podać z makaronem lub świeżym pieczywem
  11. Danie tuż przed podaniem posypujemy tartym parmezanem.
Czy ten przepis był pomocny?