Wiosenne Risotto

Zdjęcie przedstawia LadyoftheHouse

LadyoftheHouse

Wiosenne Risotto

Dzisiaj chciałabym zaproponować przepis na wiosenne risotto. Przygotowanie tego dania zajmie Ci zalewie około piętnastu minut, zaś nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić większą porcję z myślą o obiedzie na dwa dni. Dodatkowym atutem tego posiłku jest fakt, że przygotowuje się go z prostych składników, z których większość zwykle mamy pod ręką. A kiedy raz wypróbujemy przepisu na risotto – możemy sobie także eksperymentować do woli ze składnikami tego dania. Risotto to danie stanowiące doskonałą bazę dla kurczaka, grzybów i wszelkich warzyw sezonowych…

Przepis

  1. Na głęboką patelnię/wok wlewamy oliwę oraz dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy na małym ogniu.
  2. Dodajemy 2 szklanki ryżu na patelnię. Polecam ryż Arborio. Idealny ryż do risotto charakteryzuje się tym, że ma okrągłe i krótkie bądź też średnie ziarna.
  3. Suchy ryż mieszamy z tłuszczem (dzięki czemu ryż nie zrobi się papkowaty)
  4. Następnie dodajemy stopniowo bulion (najlepiej ciepły) i paprykę czerwoną. Całość dokładnie mieszamy. Gotujemy na nieco większym ogniu.
  5. Kiedy wykorzystamy cały czysty bulion, wówczas dodajemy groszek i bób. Gotujemy przez ok. 5 minut.
  6. Posypujemy świeżą natką, ziarnami słonecznika i rozkruszoną Fetą.
Czy ten przepis był pomocny?