Jesiotr wraca po woli do łask na nasze stoły i bardzo dobrze! W dawnej Polsce ten gatunek ryb uważany był za wyjątkowy i elitarny. Serwowano go w bogatych domach, na dworach i plebaniach. Był elementem przyjęć oraz wystawnej, bogatej i ekskluzywnej kuchni polskiej. Od wielu lat jesiotr powrócił do sprzedaży. Jako ryba hodowlana dostępny jest w marketach i warto sięgnąć po nią. Jesiotr jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, nie zawiera praktycznie ości a białe mięso jest bardzo smaczne!
Przepis
Gotowanie - Sałatka z soczewicy:
Do garnka Tefal Ingenio wlewam 1 litr wody, zagotowuję. Wsypuję soczewicę, poziom wody powinien sięgać na 2 cm nad poziom soczewicy. Gotuję przez 3 minuty od za wrzenia wody. Wyłączam gaz i zostawiam pod przykryciem na kilka minut. Następnie studzę.
Pomidory suszone wyławiam z zalewy oliwnej, kroję w paseczki.
Otwieram słoik z kukurydzą.
Cebule obieram, kroję w kostkę i smażę na złoto na kilku łyżkach oleju z pomidorów.
Natkę pietruszki siekam.
Gdy soczewica będzie już chłodna dodaję do niej wszystkie składniki sałatki. Mieszam dokładnie, doprawiam do smaku.
Smażenie:
Jesiotra myję dokładnie, kroję w kawałki i solę.
Na patelni Tefal Ingenio rozgrzewam olej z masłem.
Układam jesiotra skórą do dołu i smażę przez 3 minuty na średnim gazie.
Pieczenie:
Rozgrzewam piekarnik do 190 stopni.
Jesiotra na patelni odwracam na drugą stronę, smażę jeszcze przez 2 minuty. Następnie posypuję migdałami i wstawiam patelnię do piekarnika na około 10 - 12 minut.
Gdy migdały będą przyrumienione wyjmuję patelnię z piekarnika.
Na talerze nakładam sałatkę z soczewicy, na nią dzwonka jesiotra i podaję.