Pieczona dorada

Pieczona dorada
Podpis blogerki kulinarnej Olgi Smile przepis
według
O autorze - zdjęcie blogerki kulinarnej Olgi Smile

Pieczona dorada

Gdy nie macie ochoty na długie gotowanie, a jednak chcecie zjeść rybę na kolację to zdecydowanie pieczona dorada z fasolką szparagową, pomidorkami koktajlowymi i czosnkiem jest daniem dla Was. Nie wymaga nadmiaru pracy, skrobania, czyszczenia, wystarczy naciąć ją w kilku miejscach, ułożyć na patelni Tefal Ingenio i zapiec w piekarniku. Mięso dorady jest jasne delikatne, soczyste. Nie ma zbyt wielu ości. Tą rybę łatwo się je. Od kilku lat jest szlagierem w wielu restauracjach, gdzie z powodzeniem wyparła popularnego dorsza i łososia. Jeśli więc masz ochotę na smaczne rybne danie, w dodatku niskokaloryczne, to pieczona dorada jest dla Ciebie.

Przepis

Gotowanie:

  1. Fasolkę szparagową obieram i gotuję w osolonej wodzie. 
  2. Obie ryby płuczę pod kranem, a potem z boków nacinam skórę w kilku miejscach. 
  3. Ryby solę i układam na natce pietruszki w patelni Tefal Ingenio. Obok układam pomidorki koktajlowe i plasterki czosnku.
  4. Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni. Wstawiam patelnię do piekarnika i piekę 20-25 minut.
  5. Wyjmuję, posypuję koperkiem i podaję natychmiast ponieważ dorada pieczona pomidorami i natką pietruszki jest najlepsza na gorąco!
Pieczona dorada
Czy ten przepis był pomocny?

Ta strona używa cookies

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych na zasadach określonych w Polityce Prywatności. Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie cookies we wskazanych w niej celach, w tym do profilowania, prosimy o wyłącznie cookies w przeglądarce lub opuszczenie serwisu.