Królik w śmietanie z grzybami

Królik
Podpis blogerki kulinarnej Olgi Smile przepis
według
O autorze - zdjęcie blogerki kulinarnej Olgi Smile

Królik w śmietanie z grzybami

Są dania, do których często wracają wspomnieniami moi znajomi i bliska rodzina. Niewątpliwie należy do nich królik duszony w śmietanie, z marchwią, pietruszką, koperkiem i grzybami leśnymi. Ma on niepowtarzalny smak, świąteczny, specjalny i wystawny. To danie na specjalne okazje! Delikatne mięso, esencjonalny sos, wyraziste w smaku grzyby i słodka marchew. Wszystko komponuje się wręcz idealnie. 

Przepis

Smażenie mięsa:

  1. Królika płuczę pod kranem, dzielę na nieduże porcje, solę, posypuję pieprzem. Następnie obsmażam na oleju z obu stron na patelni Tefal Ingenio. Musi się mocno przyrumienić i zamknąć soki wewnątrz mięsa. Gotowe kawałki przekładam na talerz.

Duszenie mięsa: 

  1. Cebule kroję w piórka, a korzeń pietruszki i marchwie w dość grube plastry. Grzyby czyszczę. Wszystkie wymienione składniki oraz smażone kawałki królika dodaję do dużego garnka Tefal Ingenio.
  2. Królika razem z warzywami zalewam mlekiem, śmietaną, doprawiam solą i pieprzem. Wstawiam na gaz, garnek przykrywam pokrywką i duszę pod przykryciem na niewielkim gazie przez około 70 minut. Na koniec, zaraz przed podaniem dodaję do dania posiekany drobno koperek.
  3. Królika w śmietanie z grzybami podaję z tłuczonymi ziemniakami, kaszą jęczmienną lub owsianą albo z chlebem, najlepiej w głębokich miskach, aby łatwo można było dołożyć sobie sosu.
Królik
Czy ten przepis był pomocny?

Ta strona używa cookies

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych na zasadach określonych w Polityce Prywatności. Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie cookies we wskazanych w niej celach, w tym do profilowania, prosimy o wyłącznie cookies w przeglądarce lub opuszczenie serwisu.