Tradycyjne flaki

flaczki1
Zdjęcie przedstawia Olga Smile

Olga Smile

Tradycyjne flaki

Są dania ponadczasowe, które spotkacie na polskich stołach podczas wesel, imprez rodzinnych i uroczystości domowych. Są to takie dania, które w kuchni polskiej zajmują ważne miejsce od wielu, wielu lat. Niewątpliwie to właśnie flaki należą do głównych dań, zaraz po rosole i kotletach schabowych, które również są w ścisłej czołówce klasycznych dań biesiadnych. Wszyscy je znają i wiele osób z sentymentem wspomina ich smak. Prawdziwe falki przygotowuje się właśnie na rosole wołowym. To one są idealnym połączeniem zupy i gulaszu mięsnego.

Przepis

Smażenie warzyw:

  1. Warzywa korzeniowe obieram. Ścieram na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebule obieram, kroję w kostkę i smażę z kilkoma łyżkami oleju na patelni Tefal Ingenio. Po kilku minutach dodaję warzywa, one również powinny się przysmażyć. Zdejmuję z patelni i zostawiam na potem.

Gotowanie zupy i flaków: 

  1. Mięso płuczę dokładnie pod kranem z bieżącą wodą.
  2. Do dużego garnka Tefal Ingenio wkładam mięso. Dolewam delikatnie zimną wodę, wrzucam listki, związany nicią pęczek zielonej pietruszki oraz ziele angielskie. 
  3. Garnek stawiam na małym gazie i wolno zagotowuję. Przykrywam pokrywką. Rosół wołowy gotuję na malutkim gazie przez minimum 2 godziny. Mięso wyławiam i dzielę. 
  4. Teraz czas na przygotowanie flaków. Flaki surowe obgotowane i niemrożone zazwyczaj nie wymagają dodatkowego obgotowania. 
  5. Do garnka z zupą dodaję surowe flaki oraz imbir, sól, paprykę oraz pieprz. Zmniejszam gaz i gotuję flaki pod przykryciem. Czas gotowania to około 40 - 60 minut. W trakcie trzeba próbować, czy są już miękkie.
  6. Pod koniec gotowania na ostatnie 20 minut wrzucam podsmażone warzywa, dodaję również koncentrat pomidorowy oraz majeranek. Próbuję i w razie potrzeby doprawiam jeszcze solą, pieprzem i papryką.
  7. Stawiam na stole garnek Tefal Ingenio, każdy nakłada sobie porcję flaków i zjada z chlebem.
flaki2
Czy ten przepis był pomocny?