Szaszłyki z krewetek

Zdjęcie przedstawia kiszka.ziemniaczana

kiszka.ziemniaczana

Szaszłyki z krewetek

Te szaszłyki to łatwa propozycja na podanie krewetek. Wyglądają efektownie, więc nadają się nawet na romantyczną kolację. Możesz podkręcić smak ostrą papryczką, bądź podać w wersji łagodnej. Co do samych krewetek - proponuję wybierać surowe, a nie obgotowane. Surowe są szare i brzydkie, a gotowane – pomarańczowe. Te pierwsze są o wiele smaczniejsze i mniej „gumowe”. Nie ma dużego problemu z ich przygotowaniem, bo sprzedawane są zazwyczaj obrane i oczyszczone.

Przepis

Całkowity czas: 26 minut

Czas przygotowania: 20 minut

Czas gotowania: 6 minut

Liczba porcji: 2

 

 

  1. Czosnek i imbir posiekaj na kawałki. Rozmroź krewetki, a następnie połącz je ze wszystkimi składnikami marynaty. Odstaw na minimum 15 minut.
  2. Krewetki wyjmij z marynaty i nabij na patyczki do szaszłyków. Patyczków nie musisz wcześniej moczyć. Nic się z nimi nie stanie podczas obróbki termicznej na patelni. Marynaty nie wyrzucaj.
  3. Rozgrzej patelnię i wlej 2 łyżki oliwy z oliwek. Układaj szaszłyki obok siebie. Smaż z każdej strony 3 minuty. Pod koniec wrzuć całą marynatę, czyli odrobinę sosu sojowego która została wraz z czosnkiem i imbirem. Dodaj dużą łyżkę masła i delikatnie potrząśnij patelnią pokrywając dokładnie całe krewetki. Jeśli lubisz, wrzuć też pokrojoną na malutkie kawałki papryczkę chili.
  4. Gotowe szaszłyki przełóż na talerz. Skrop odrobiną soku z limonki i posyp porwaną kolendrą bądź natką pietruszki.

 

 

Czy ten przepis był pomocny?