Makaron z krewetkami

Zdjęcie przedstawia LadyoftheHouse

LadyoftheHouse

Makaron z krewetkami

W dzisiejszej propozycji, chciałabym Was zainspirować jednym z moich ulubionych przepisów. Wszystko, co wpływa na wyjątkowość tego dania – to połączenie krewetek z dużą ilością pomidorów. Zapach, który towarzyszy w trakcie przyrządzania – sprawi, że nasze kubki smakowe zostają postawione w pełnej gotowości! Polecam sięgnijcie po makaron minimum raz w tygodniu! Szukajcie i eksperymentujcie z przepisami! Ten poniżej przybliży Wam smak wakacyjnych podróży. To prawdziwy włoski styl i to w zasięgu domowej kuchni!

Przepis

  1. Zagotuj wodę w garnku. Posól ją i włóż makaron. Ugotuj al dente – czyli dosłownie “na ząb” tak aby makaron był dostatecznie miękki, ale i spoisty, do przegryzienia. Przelej makaron do durszlaka, przepłucz strumieniem zimnej wody i ponownie odsącz. Wystudź i odstaw w durszlaku na bok.
  2. Do tego samego garnka wlewamy olej rzepakowy, dodajemy pokrojoną cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażymy przez chwilę, mieszając. Dodajemy wcześniej umyte i oczyszczone krewetki. Dusimy na dużym ogniu stale mieszając.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy białe wino. Chwilę podsmażamy.
  4. Dodajemy pokrojone połówki pomidorków koktajlowych. Następnie dodajemy bób. I jeszcze chwilkę dusimy potrawę – stale mieszając.
  5. Dodajemy wcześniej przygotowany makaron. Całość mieszamy. Gotujemy do 2 minut. W razie konieczności doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec możemy dodać szczyptę świeżego, posiekanego rozmarynu.
Czy ten przepis był pomocny?