Jeśli uważasz, że krem z dyni zarezerwowany jest tylko na jesienne dni, pora zmienić zdanie. Sezon świeżych warzyw i owoców to idealny moment na przygotowanie tej niezwykle smacznej i aromatycznej zupy.
Przepis
ZUPA KREM Z DYNI
Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam w dużym garnku Tefal Ingenio na oleju.
W tym czasie obieram ze skórki dynie, marchew i ziemniaki. Ścieram je na tarce o dużych oczkach lub kroję w kostkę.
Dodaję do garnka, przesmażam chwilę mieszając. Dolewam około 2 litry wody.
Doprawiam do smaku solą i curry. Gotuje przez 10 minut.
Gdy warzywa są miękkie, zupę rozdrabniam blenderem dolewając mleko kokosowe. Na tym etapie można dobrać konsystencję zupy i w razie czego dolać jeszcze mleka lub wody. Próbuję, doprawiam jeszcze solą i pieprzem najczęściej.
Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym jest zdecydowanie przepyszna! Przed podaniem na stół przelałam ją do mniejszego garnka Tefal Ingenio.