Jeśli szukasz przepisu na puszyste i delikatne ciasto, to strzał w dziesiątkę. Jego przygotowanie zajmie Ci chwilę, nie wymaga też umiejętności na miarę profesjonalisty. Jestem pewna, że to niezwykle aromatyczne ciasto na stałe zagości w Twojej kuchni.
Przepis
Cytrynę dokładnie myję, wycieram, ocieram z niej skórkę, a potem wyciskam z niej sok.
Miękkie masło ucieram dokładnie mikserem z cukrem pudrem, do czasu, aż stanie się puszyste i lekkie. Zajmuje to kilka minut.
Ciągle miksując do masy dodaję po 1 jajku. Średnio miksuję około 1,5 minuty na każde jajko.
Pod koniec dodaję mąkę, proszek do pieczenia, skórkę z cytryny, sok oraz jogurt, jeśli masa jest dość gęsta.
Mieszam dokładnie mikserem.
Garnek Tefal Ingenio o średnicy 20 cm smaruję masłem, wysypuję bułką tartą. Przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Piekę do suchego patyczka, średnio wychodzi to około 60 minut.