Coq au vin to po prostu klasyk. Trudno sobie wyobrazić bez niego francuską kuchnię. Sposobów na jego przygotowanie jest wiele. Mnie osobiście kojarzy się z pierwszymi obiadami, które gotowałam, gdy zależało mi na przygotowaniu czegoś wyjątkowego. Teraz przedstawiam Wam moją, odświętną wersję tego dania.
Przepis
KURCZAK W WINIE COQ AU VIN
Kurczaka kroję na małe kawałki, które szybko się uduszą i będą ładnie wyglądały na talerzu. Wkładam je do garnka Tefal Ingenio, zalewam czerwonym winem, dodaję listek laurowy, ziele angielskie i przykrywam pokrywką sylikonową. Wstawiam do lodówki na minimum 12 godzin. Jeśli nie masz czasu, marynuj krócej. Czasami wystarczą 3 godziny na blacie kuchennym.
Boczek siekam w drobną kostkę i wrzucam na patelnię. Gdy skwierczy, dodaję pokrojone cebule, obrane i pokrojone w kostkę marchewki oraz posiekanego selera naciowego. Razem z pieczarki duszę razem kilka minut.
Na suchej, rozgrzanej patelni Tefal Ingenio układam wyjęte z zalewy i osuszone ręcznikiem kuchennym kawałki kurczaka. Układam je skórą do dołu i smażę przez 4 minuty z każdej strony. Zależmy mi, aby mięso się ścisnęło i zatrzymało wewnątrz soki. Kurczaka zdejmuję z patelni i przekładam na talerz.
Na rozgrzaną patelnię wkładam masło i dodaję mąkę. Gdy uzyskam zasmażkę, wlewam szklankę wody i wino, w którym marynowało się mięso.
W garnku Tefal Ingenio układam kurczaka, cebulę, marchewkę, selera naciowego, boczek, pieczarki, włącznie z całym tłuszczem, który wytopił się podczas smażenia. Dodaję zawartość patelni z zasmażką i winem. Potrawkę doprawiam solą, pieprzem. Po zagotowaniu duszę kurczaka pod przykryciem na małym ogniu przez godzinę. Przed podaniem posypuję natką pietruszki.
Kurczak w winie coq au vin świetnie wygląda podawany z ziemniakami puree, kaszą lub świeżym chlebem o chrupiącej skórce.