Mam dla was pyszne i pożywne danie z rybą. Zapiekanka Makarowa z wędzonym łosiem, szpinakiem, koperkiem, jogurtem i jajkami przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią kuchnię ciekawą, nowoczesną, zdrową i prostą. To pyszne danie na co dzień i od święta. Na obiad w sam raz!
Przepis
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z ŁOSOSIEM
Zagotowuje wodę w garnku Tefal Ingenio i gotuję makaron do miękkości. Odlewam i przelewam zimną wodą, powinien uzyskać temperaturę pokojową.
Koperek siekam.
Płaty łososia dzielę na mniejsze kawałki.
Cebule obieram, kroję w plastry lub półksiężyce i podsmażam na oleju lub maśle na patelni Tefal Ingenio o średnicy 26 cm na złoty kolor.
Do gorącej cebuli dodaję listki szpinaku, powinny zwiotczeć i opaść.
W tym czasie do miski wbijam jajka, dodaję jogurt, sól, pieprz i mieszam dokładnie.
Zestawiam z gazu patelnię Tefal Ingenio. Do cebuli i szpinaku dodaję makaron, koperek, jajka z jogurtem i mieszam. Na wierchu układam łosica tak aby równo pokrył całą powierzchnię zapiekanki.
Patelnię wstawiam do piekarnika rozgrzanego d 170 stopni. Piekę przez 15-20 minut do czasu aż masa jajeczno-jogurtowa będzie miała stała konsystencję.
Zapiekankę makaronową z łososiem ustawiam na stole, kroję w trójkąty lub na kwadraty podobnie do lasagne. Podaję natychmiast na gorąco ze świeżym chlebem i ziołami.
Zapiekanka jest delikatna, soczysta i pyszna! Smakuje genialnie na gorąco i może być wspaniałym daniem obiadowym na co dzień i od święta!