„Boczek, jak boczek, nic specjalnego” – pomyślisz, ale mam dla Ciebie przepis na niezwykle aromatyczną wieprzowinę, którą możesz podawać zarówno na ciepło, jak i jako wędlinę.
Przepis
BOCZEK PIECZONY
Boczek myję, osuszam.
Czosnek obieram i przepuszczam przez prasę.
Boczek solę z obu stron, układam na desce. Smaruję miodem, posypuje majerankiem i ostrą papryką i nacieram czosnkiem. Zwijam ciasno i obwiązuję sznurkiem lub wkładam tak jak na zdjęciach widać w siatkę wędliniarską.
Boczek obsypuje pozostałym majerankiem.
Układam w 20 cm garnku TEFAL Ingenio, obkładam obrana i pokrojoną w piórka cebulą oraz podlewam piwem.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5 godziny. Od czasu do czasu polewam lub obracam na druga stronę, żeby się boczek równo przyrumienił.
Boczek pieczony podaję na ciepło jako element obiadu lub na zimo jako wędlinę do kanapek.