Tacos z rostbefu

Zdjęcie przedstawia LadyoftheHouse

LadyoftheHouse

Tacos z rostbefu

Jest tyle możliwości na próbowanie wciąż nowych smaków! Mam takie etapy w ciągu roku, że mogłabym stale eksperymentować! Rzadko kiedy gotuję coś ściśle trzymając się tych samych receptur. Dlatego gdy moi synowie wpadają po szkole do domu i głodni zaglądają do garnków, bez najmniejszego zdziwienia stwierdzają: Znów jakieś doświadczalne potrawy….Do podobnych “prac badawczych” zachęcam Was szczególnie tej wiosny. Szczególnie za inspirację stawiając: DANIA JEDNOGARNKOWE. To właśnie dania jednogarnkowe cieszą się ostatnimi czasy ogromną popularnością na świecie. Nic w tym dziwnego: pozwalają w duchu less waste ograniczyć marnotrastwo żywności (być bardziej pro-eco), pobudzają naszą kreatywność kulinarną i przede wszystkim pozwalają zaoszczędzić dużo czasu i pieniędzy…Takie obiady jednogarnkowe – dosłownie robią się same! To niewyczerpalne źródło pomysłów na tanie gotowanie. Dzisiejszą inspiracją kulinarną będzie przepis na tacos – czyli świetną opcję na obiad zwłaszcza w większym gronie! Stawiamy na stole wszystkie elementy, a każdy sam komponuje sobie mini-tacos.

Przepis

  1. Cebulę obierz i pokrój w plastry.
  2. Ząbki czosnku pokrój w cienkie plastry.
  3. Sprawdzić czy mięso pozbawione jest błony, w razie potrzeby należy ją odkroić. Mięso dokładnie umyj. Osusz. A następnie natrzyj oliwą i posiekaną oraz mieloną kolendrą.
  4. Przełóż mięso do małego rondla (polecam serię Tefal Ingenio – w garnkach z tego zestawu można nie tylko gotować ale również piec dania w piekarniku). Na spód wlej odrobinę wody.
  5. Do garnka włóż także na wierzch pokrojone pomidorki koktajlowe (im więcej tym smaczniejszy sos)
  6. Piecz mięso pod przykryciem 1,5 godzi w 140 stopniach
  7. Wyjmij mięso na deskę i odstaw na 3-5 minut, aby odpoczęło, następnie pokrój na cienkie kawałeczki
  8. Podawaj z plackami tortilli, kwaśną śmietaną oraz sałatą. Dodatkowo możesz podać cząstki limonki
Czy ten przepis był pomocny?