Rodzinne gotowanie – zdrowe, łatwe i przyjemne

Rodzinne gotowanie – zdrowe, łatwe i przyjemne

Świadomość tego, jak jakość spożywanych produktów wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie nieustannie wzrasta. Rodzinne gotowanie jest coraz bardziej przemyślane i to nie tylko w kwestii produktów, ale także sposobu ich przygotowania. 

Rodzinne gotowanie – zdrowe, łatwe i przyjemne

Dla zdrowia.

Zdrowe gotowanie stało się obecnie podstawą aktywnego, świadomego stylu życia. Rodzice stawiają na przygotowanie posiłków bez zbędnej ilości tłuszczu, ulepszaczy i przetworzonych produktów wiedząc, że dzięki temu zapewnią swoim dzieciom i sobie lepszą odporność, zdrowie i kondycję. Co za tym idzie, wybierają sposób gotowania, który pozwoli im czerpać przyjemność ze zdrowych i łatwych w przygotowaniu dań. Wybierają garnki i patelnie z powłoką nieprzywierającą, polecane m.in. przez Instytut Matki i Dziecka, za pomocą których takie gotowanie jest możliwe.

Dla bezpieczeństwa.

Technologia tworzenia garnków z powłoką nieprzywierającą PTFE (czyli PoliTetraFluoroEtylen) jest od lat nieustannie ulepszana dla podwyższenia komfortu i bezpieczeństwa gotowania. Dzięki dodawanym do tego typu naczyń związkom krzemu lub tytanu oraz technologii warstwowego nakładania powłok, wydłuża się ich żywotność. Można w nich smażyć, gotować czy piec w piekarniku przez wiele, wiele lat. Odporność na zarysowania, równomierne rozprowadzanie ciepła czy możliwość gotowania bez tłuszczu z zachowaniem walorów smakowych i wartości odżywczych przygotowanych potraw sprawiają, że gotowanie w naczyniach z powłoką nieprzywierającą staje się zdrowsze i przyjemniejsze, a także bardziej fit. 

Dla większej i pewnej jakości.

Aby posiłki przygotowane w garnkach z powłoką nieprzywierającą były zdrowe i odpowiednio kaloryczne, należy trzymać się pewnych zasad. Przede wszystkim nie należy ich nagrzewać do bardzo wysokich temperatur, gdyż bez względu na rodzaj użytkowanych narzędzi, nadmierne rozgrzanie tłuszczów i przypalanie potraw prowadzi do wytwarzania się szkodliwych dla zdrowia substancji. Przy tej okazji warto nadmienić, że trwała, nieprzywierająca powłoka Titanium Excellence pozwala gotować lub smażyć również bez użycia tłuszczów, co jest korzystne dla naszego zdrowia! Warto zwrócić na to uwagę, zwłaszcza jeśli gotujemy w domu dla dzieci. Dla rodzin z dziećmi oczywistym powinien być wybór garnków i patelni pozytywnie zaopiniowanych przez Instytut Matki i Dziecka. Daje on gwarancję, że użytkowane produkty są bezpieczne i najlepszej jakości. 

Dla większego komfortu.

O czym jeszcze należy pamiętać, by nie zaszkodzić naczyniom z nieprzywierającą zewnętrzną powierzchnią? Warto trzymać się poniższych zasad:

  • zrezygnować z mycia w zmywarce, 

  • unikać zalewania gorącej patelni zimną wodą,

  • nie doprowadzać gotowanych potraw do zbyt wysokich temperatur (230°-250° C),

  • zawsze stosować dobrej jakości olej,

  • nie używać stalowych sztućców – lepsze są drewniane bądź z tworzywa.

Podsumowując, jeśli chcesz zadbać o jakość rodzinnych posiłków, ograniczyć spożycie tłuszczu i gotować, użytkując naczynia pozytywnie zaopiniowanych przez Instytut Matki i Dziecka, wybierz garnki i patelnie z powłoką nieprzywierającą Tefal. 

Tagi

Czy ten artykuł był pomocny?

Ta strona używa cookies

Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych na zasadach określonych w Polityce Prywatności. Jeśli nie wyrażasz zgody na wykorzystywanie cookies we wskazanych w niej celach, w tym do profilowania, prosimy o wyłącznie cookies w przeglądarce lub opuszczenie serwisu.