Kiedy decydujemy się na zakup garnków i patelni, warto przemyśleć ich wybór, kierując się względami, które będą dla nas najbardziej istotne.
Powinniśmy mieć na uwadze:
częstotliwość z jaką będziemy gotować i dla kogo,
kwestię ewentualnego ograniczenia w naszej kuchni stosowania tłuszczów,
wielkość naczyń i ich dostosowanie do rodzaju użytkowanej kuchenki,
gwarancję bezpieczeństwa.
Zależy Ci na jakości i trwałości? Wybierając garnki i patelnie z powłoką nieprzywierającą, zwróć uwagę na następujące parametry:
materiał, z jakiego wykonane jest naczynie,
liczba, grubość i rodzaj warstw powłoki,
technologia nałożenia powłoki.
Jeśli planujesz intensywnie eksploatować swoje naczynia, warto wybrać te, których powłoka została wzbogacona o dodatkowe komponenty, np. związki krzemu czy tytanu. Żywotność zwiększa też technologia warstwowego nakładania powłoki. Dostępne są już serie produktów, w których do mieszania czy nakładania potraw można używać metalowych przyborów – bez obaw o ich porysowanie.
Chcąc ograniczyć w swojej kuchni spożywanie tłuszczów lub zadbać o bezpieczne przygotowanie produktów dla najmłodszych członków rodziny, warto wybrać patelnie i garnki z powłoką nieprzywierającą, które zostały pozytywnie zaopiniowane przez Instytut Matki i Dziecka. W takich naczyniach można gotować zdrowo i bez tłuszczu, unikając przypalania potraw. Po użyciu łatwo je również wyczyścić.
Garnki i patelnie najczęściej produkowane są z aluminium, stali nierdzewnej oraz żeliwa, ewentualnie z mieszanek różnych materiałów.
Aluminium jest dobrym przewodnikiem ciepła i pozwala równomiernie i szybko je rozprowadzić, co skraca czas gotowania. Jest natomiast podatne na odkształcenia i nie nadaje się do zmywania w zmywarce.
Stal nierdzewna jest bardziej odporna na uszkodzenia i łatwiejsza w czyszczeniu, ale słabiej przewodzi ciepło. Mamy jeszcze do wyboru garnki i patelnie żeliwne, które dobrze utrzymują ciepło, ale są stosunkowo ciężkie i podatne na pęknięcia.
Garnki i patelnie z powłoką nieprzywierającą najczęściej są wykonywane z aluminium, które dla wzmocnienia pokrywane jest warstwą stali nierdzewnej.
Utrzymanie właściwej temperatury podczas gotowania, smażenia czy duszenia jest o tyle istotne, iż gwarantuje, że posiłki zachowają nie tylko walory smakowe, ale przede wszystkim zdrowotne. Oczywistym jest, że umiejętność uzyskania i utrzymania odpowiedniej temperatury smażenia to w dużej mierze kwestia wprawy i doświadczenia w kuchni. Wygodne rozwiązania przydają się jednak w każdych warunkach. Dlatego, chcąc gotować zdrowiej i bez tłuszczu, warto wybrać patelnię wyposażoną we wskaźnik informujący o rozgrzaniu do temperatury idealnej do rozpoczęcia smażenia lub duszenia.
Zazwyczaj dobór wielkości potrzebnych nam garnków nie przysparza trudności. Tutaj stawiamy na komfort i ergonomię oraz na różnorodność, wybierając często zestawy, które oferują całe spektrum pojemności.
Większą uwagę należy zwrócić na to, jakie potrawy przyrządzamy najczęściej – jeżeli np. wymagają częstego mieszania, naczynia powinny mieć odpowiednią głębokość i wytrzymałą powierzchnię.
Istotne jest też dopasowanie garnków i patelni do rodzaju kuchenki. Aktualnie nie jest to problemem, gdyż producenci umieszczają na produktach symbole informujące o ich przeznaczeniu
Analizując omówione wyżej parametry, z łatwością dobierzemy do naszej kuchni odpowiednie garnki i patelnie, z którymi gotowanie stanie się łatwe, zdrowe i przyjemne. W przypadku naczyń Tefal dodatkowo możemy być pewni jakości i bezpieczeństwa, gdyż zostały one potwierdzone również przez Instytut Matki i Dziecka.