Jeśli jesteś fanem batatów - musisz koniecznie wypróbować ten przepis. Pieczone, słodkie ziemniaki komponują się idealnie z pomidorami i awokado. A słony ser i kolendra nadają wszystkiemu kontrastu i wyrazistości. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, a zobacz jakie efektowne. Koniecznie użyj prawdziwej fety z mleka koziego i owczego.
Przepis
Całkowity czas: 1 godzina 25 minut
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 1 godzina 15 minut
Ilość porcji: 1
SPOSÓB WYKONANIA
- Batata wyszoruj pod bieżącą wodą, osusz, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez minimum godzinę. Upieczony ziemniak powinien być bardzo miękki. Najlepiej sprawdzić czy jest gotowy – wbijając w niego wykałaczkę.
- Pomidorki koktajlowe przełóż do naczynia do zapiekania - idealnie sprawdzają się do tego celu patelnie Ingenio. Nakłuj pomidory czubkiem ostrego noża. Delikatnie skrop oliwą z oliwek i wstaw do piekarnika na 20 minut przed końcem pieczenia batata.
- Upieczone warzywa pozostaw do przestygnięcia. Powinny pozostać ciepłe – nie gorące.
- Na patelni, bądź w mikrofalówce rozpuść masło.
- Awokado dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj do niego odrobinę soku z cytryny i soli.
- Przełóż ziemniaka do naczynia, w którym będziesz podawać danie. Natnij go wzdłuż. Staraj się nie przeciąć go całkowicie.
- Teraz czas na wykładanie wszystkich składników. Kompozycja może być dowolna – wszystko zależy od twojej inwencji. Ja zrobiłam to tak. Miąższ batata delikatnie rozpulchniłam widelcem. Następnie polałam go rozpuszczonym masłem. Powciskałam tu i ówdzie pomidorki koktajlowe oraz ser feta. Następnie udekorowałam kleksami awokado i kwaśnej śmietany. Całość obsypałam listkami kolendry i ziarnami sezamu. Finalnie oprószyłam wszystko płatkami chilli – ale jest to opcjonalne.