Miseczki burrito

Zdjęcie przedstawia kiszka.ziemniaczana

kiszka.ziemniaczana

Miseczki burrito

Burrito to potrawa pochodząca z Meksyku. Składa się z tortilli, ryżu i mięsnego farszu z dodatkiem warzyw. Dzisiejszy przepis jest wariacją na temat tego dania. Będzie to równie smaczna alternatywa z zachowaniem charakterystycznych elementów tego posiłku. Kompozycję można wykonać w dowolny sposób. Można też dowolnie podmieniać składniki wg upodobania.

Przepis

Całkowity czas: 30 minut

Czas przygotowania: 10 minut

Czas gotowania: 20 minut

 

 

  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do jeszcze gorącego dodaj masło, majonez oraz dopraw do smaku solą.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej i wrzuć mięso. Smaż rozdzielając dokładnie kawałki. Gdy indyk zacznie się rumienić dodaj osączoną z zalewy kukurydzę, fasolę oraz pociętą dymkę i zacznij doprawiać. Użyj sosu sojowego, soli, pieprzu, ketchupu i przyprawy do kuchni meksykańskiej (uważaj z ilością – bywa ostra). Gotowe mięso zdejmij z ognia.
  3. Przygotuj pozostałe składniki miseczek. Pomidory umyj i przekrój na połówki. Awokado wydrąż łyżką i dokładnie pognieć widelcem do uzyskania pasty. Dopraw tak jak lubisz – u mnie tylko sól, pieprz i odrobina soku z limonki.
  4. Teraz zacznij komponować. Do miseczek przełóż po porcji mięsa, ryżu, pomidorów, zielonych listków. Na środek daj po połowie porcji awokado, a na boku "usadź" porządne kleksy kwaśnej śmietany. I gotowe.
Czy ten przepis był pomocny?