Kuchnia azjatycka i indyjska ma w swoim zanadrzu wiele ciekawych, bogatych i bardzo uniwersalnych smaków. Jednym z nich jej sos curry, który stanowi dodatek do ryb, kurczaka i warzyw. Czasami spotkacie jego różne wersje: czerwoną, zieloną lub żółtą. Różnią się one ostrością i intensywnością smaku. Polecam rozpocząć przygodę z curry od wersji łagodnych, są one aromatyczne i świetnie smakują. Miętus w sosie śmietanowym z curry wpisuje się idealnie w kanon dań nowoczesnych, ale również klasycznych. Ta ryba ma mało ości, jest delikatna w smaku i łatwo dostępna w sprzedaży. Jej białe mięso świetnie przechodzi smakami i można podawać go na bardzo wiele sposobów.
Przepis
Smażenie:
Cebule obieram, kroję w piórka i podsmażam na patelni Tefal Ingenio z 2 łyżkami oleju. Zdejmuje na talerz.
Miętusa myję, osuszam i kroję w kawałki. Solę i smażę z obu stron.
Duszenie:
Zdejmuję rybę z patelni i odkładam na talerz.
Na patelnie wkładam cebule, dodaję curry, śmietanę lub mleko kokosowe, koncentrat i plasterki obranego imbiru pokrojone w cienkie paski. Zagotowuję.
Wkładam rybę na patelnię i duszę około 5 minut bez przykrycia.
KusKus:
Do garnka Tefal Ingenio wsypuję kuskus, dodaję rodzynki i sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy. Dolewam tyle wrzątku, aby sięgał na 3 centymetry ponad wysokość kaszy. Mieszam, przykrywam pokrywką i zostawiam na 10 minut.
Nakładam na talerze kuskus, rybę i sos z patelni. Posypuję kolendrą i ziarnami czarnego sezamu. Podaję.