Kurczak z grzybami

Kurzak z grzybami
Zdjęcie przedstawia Olga Smile

Olga Smile

Kurczak z grzybami

W polskiej kuchni drób i grzyby zajmują szczególne miejsce. Można powiedzieć, że grzybobranie zaraz po grillowaniu jest drugim weekendowym hobby Polaków, tylko że odbywa się jesienną porą. Od wielu lat grzyby leśne dostępne są w ciągłej sprzedaży zarówno świeże jak i mrożone. Dzięki temu łatwiej jest zrobić przepisy z udziałem grzybów. Tytułowy kurczak z grzybami jest rewelacyjnym daniem obiadowym, które smakować będzie nawet o każdej porze roku. To danie jest łatwe do przygotowania i dodatkowo smak jest bajeczny!

Przepis

Smażenie kurczaka:

  1. Kurczaka myję, osuszam, popsuję solą i pieprzem. 
  2. Boczek siekam w drobną kostkę.
  3. Cebule obieram i kroję w piórka.
  4. Na patelni Tefal Ingenio o średnicy 28 cm rozgrzewam 2 łyżki oleju i obsmażam kurczaka z obu stron. Zależy mi, aby skórka się przyrumieniła. 

Pieczenie kurczaka:

  1. Gdy udka są gotowe, dodaję do nich pokrojone w talarki lub piórka cebule, obrane i pokrojone grzyby, boczek, śmietanę i gałązki tymianku.
  2. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piekę przez 45 minut. 
  3. Po wyjęciu z piekarnika kurczaka z grzybami w śmietanowym sosiestawiam bezpośrednio na stole, tak aby każdy mógł samodzielnie nałożyć na talerz.

Puree ziemniaczane:

  1. Obieram cienko ziemniaki i w lekko osolonej wodzie gotuję je aż do uzyskania miękkości.  Odlewam z garnka wodę, a potem same ziemniaki w garnku trzymam przez chwilę na gazie, aby odparowały.
  2. Gorące ziemniaki ugniatam tłuczkiem lub przepuszczam przez prasę do ziemniaków. Przekładam z powrotem do garnka Tefal Ingenio dodaję miękkie masło, śmietanę i kilka szczyp soli. Mieszam dokładnie i podaję puree ziemniaczane jako dodatek do wspaniałych i soczystych udek z kurczaka z grzybami leśnymi! 
Kurczak z grzybami
Czy ten przepis był pomocny?